A mindennapos szellőztetés – akár többször is – elengedhetetlen, hogy friss oxigén dús levegőhöz jussunk a lakásban és a keletkezett párát, valamint a lakásunkban keletkezett káros (VOC) gázokat kijuttassuk. Azonban az ablakok, ajtók kinyitásával sok energia távozik télen a fűtés miatt, nyáron pedig a hűtés miatt, nem beszélve a beáramló por, pollen, füst, stb. negatív hatásairól. Ennek megakadályozására szolgál a hővisszanyerős szellőztetés, melyet egy rekuperátor segítségével érhetünk el. Ez egy olyan berendezés, amely a kintről beszívott friss levegőt egy hőcserélőn keresztül felmelegíti a bentről kifelé áramló elhasznált meleg levegő hőjével, így a szellőztetés során eltávozó hőenergia 60-80%-a visszanyerhető.

Ez legalább 30 %-os fűtési energia megtakarítást jelenthet.

A jobb oldalon látható példa egy központi szellőztető rendszert mutat be, melynek hatékonysága 80 % körüli.

Léteznek már olyan kerámiabetétes hővisszanyerős csőventillátorok is,
melyek szintén ezt a célt szolgálják. A bentről kiszívott levegővel felmelegíti a benne lévő kerámiabetétet, majd amikor kintről beszívja a friss levegőt a betétben eltárolt hőenergia is visszaáramlik a helységbe. Nyáron is ugyanígy működik, akkor a lakásban lévő hűvösebb levegő lehűti a kerámiabetétet, a kintről beszívott forró levegő a betéttől lehűl, így nem melegíti fel otthonunkat. Ezek a ventilátorok egy-egy helység hővisszanyerős szellőztetését szolgálják ki, hatékonyságuk (60-70 %) összességében kisebb, mint egy központi szellőztető berendezésé, azonban kisebb beruházást igényel és egyszerűbben beépíthető.

A szellőztető berendezések alkalmazásával megszabadulhatunk a pollentől, portól, rovaroktól és a penésztől! 

Az ablaknyitogatással kidobott pénz számokkal alátámasztva

 

Q=n*V*p*c*dT  

Képlet magyarázat:   

Q: hőmennyiség
n: légcsere szám 
V: térfogat 
p: sűrűség
c: fajhő    

Számokkal behelyettesítve:

téli külső átlaghőmérséklet: 3 oC                → →→            dT = 18K
lakáson belüli átlaghőmérséklet: 21 oC

n=0,5

p= 1,2kg/m3

c= 1kj/kg*K

Q=0,5*1 m3*1,2kg/m3*1kj/kgK*18K=10,8KJ

Tehát a lakás minden légköbméterére kb.11 KJ hőveszteség jut.

11KJ*100m2*3m*24h*180nap*=14,256,000KJh = 14,256MJh=420m3 gáz=3900 kWh áram minden fűtési szezonban 100 m2 lakásra vetítve 3m belmagassággal.

 Vagyis ablaknyitogatásos szellőztetéssel éves szinten gázfűtésnél 420 m3 *110 Ft/m3 = 46 200 Ft-ot, elektromos fűtés esetén 3900 kWh * 35,33 Ft/kWh = 137 787 Ft-ot dobunk ki az ablakon.

 Ha figyelembe vesszük, hogy egy hővisszanyerő szellőztető rendszer kiépítve már kb. 500 000 Ft-tól beszerezhető, akkor megállapíthatjuk, hogy gyorsan megtérülő (kb. 12 év) beruházásról beszélünk, nem beszélve a folyamatos friss oxigéndús levegő jótékony hatásáról.

A szellőztető rendszer kiépítése akkor is indokolt, ha páralecsapódás miatt penészedés alakul ki otthonunkban (nyílászáró csere és falszigetelés után légtömör házaknál). Ennek oka, hogy a lakásban keletkező pára nem tud távozni így a pára a leghidegebb felületen (mennyezet, fal) lecsapódik és lehetővé teszi a penészgombák megtelepedését. Léteznek már különféle szerek a penész eltávolítására, azonban ez a keletkezés okát nem szünteti meg, így folyamatosan vegyszereket alkalmazunk, ezzel is mérgezve saját környezetünket. A szellőztető berendezések alkalmazásával mindez egyszerűen megszüntethető, így folyamatosan friss és egészséges levegőhöz juthatunk a nap minden szakában. További nagy előnye, hogy megfelelő szűrők alkalmazásával a polleneket is kiszűrhetjük a beáramló levegőből, mindezzel mérsékelve a több millió allergiás beteg tüneteit.

Online megrendelés