Akár 900 Ft / m2 / cm -től!

 

A zárt cellás szórt poliuretán hab elképesztő hatékonyságú hőszigetelést tesz lehetővé. Zárt cellás szerkezete révén teljes keresztmetszetében vízhatlan, így vízszigetelő anyagként is felhasználható. Különleges tulajdonsága, hogy párazáró hatású, így nem igényli párazáró rétegek beépítését sem. 35 kg/m3 testsűrűsége és 150 kPa nyomószilárdsága kemény, lépésálló anyagot eredményez, mely pillanatragasztó erejével és gyorsaságával ragad meg csaknem minden felületen. Mindezeket figyelembe véve, felhasználásával olyan újszerű szerkezetek válnak lehetővé, melyek nem csak hatékonyságukkal, hanem gyorsabb, és nem utolsósorban olcsóbb kivitelezésükkel is kitűnnek a mezőnyből. Az épületekben történő felhasználás mellett alkalmazható járműszekrények, fülkék, kabinok szigetelésére is.

Zárt cellás poliuretán hab igazi áttörésnek számít a hőszigetelések között. Számos kivételes tulajdonsága mesésen hasznos, egészen újszerű, már-már mágikus anyaggá teszi.

A kétkomponensű, zárt cellás, merev poliuretán kemény hab hőszigetelő rendszer. Környezetbarát gyanta-komponene megújuló, növénytermesztésből származó forrást (szójaolajat), valamint újrahasznosított műanyagot (pillepalackot) tartalmaz, míg a duzzasztás hajtóanyaga az ózonkárosító károsanyag-kibocsátással nem rendelkező HFC 245fa. Kivitelezés közben térfogatának 30-szorosára duzzad, miközben hozzáragad a határoló szerkezetekhez, légzáró réteget alkotva.

A zárt cellás szórt poliuretán hab a világ egyik legjobb légzáró anyaga. 0,00004 l/sm2 “légáteresztési” értéke egy nagyságrenddel kevesebb, mint a párazáró polietilén fóliáé (0,0004 l/sm2)!

Igazi nehézsúlyú bajnok, 35 kg/m3 körüli beépített sűrűsége és 195 kPa-os (10%-os) nyomószilárdsága kőkemény habot eredményeznek, mely a szerkezet stabilitásában, merevítésében is komolyan részt vesz. E habbal nem csak a szélátfúvást küszöböljük ki, itt már a könnyűszerkezeteket megrázó, megrecsegtető viharos erejű széllökések is tehetetlenné válnak. Az Egyesült Államokban életnagyságú tesztekkel számszerűsítették, hogy a fa- és fémszerkezetek OSB-aljzattal ca. 25%-kal, míg gipszkarton-aljzat esetén akár 200%-kal nagyobb terhelést is elbírnak, ha öntapadó zárt cellás habbal szigetelik ki a falváz-közöket.

Egészen egyedülálló tulajdonságai közé tartozik, hogy 3 cm-es vastagságtól párazáróvá válik, ezzel egycsapásra megoldja az örök vitát, hogy szükséges-e párazáró réteg beépítése, és ha igen, melyik oldalra. Tényleg az a legjobb, ha egy anyag saját maga párazárója!

Zárt cellás szerkezete révén gyakorlatilag mindenütt használható, ahol hőszigetelni kell. Alkalmas a legkülönbözőbb szerelt jellegű és hagyományos szerkezetek kül- és beltéri hőszigetelésére. Alkalmazható lábazati hőszigetelésként, aljzatszigetelésként, pinceszigetelésként, szerelt homlokzatok hőszigeteléseként, de felhasználható speciális hőszigetelési feladatokra (pl. tartály- vagy csőszigetelésekre) is.

Alkalmas vakolat alatti hőszigetelésre is, de mindenképpen számolni kell a technológiából adódó felületi egyenetlenséggel, melyet a felragasztott vakolóhálóra felhordott vastagvakolattal (~2 cm) kell kiegyenlíteni. Új építés esetén, amennyiben szakszerűen járunk el, ez a módszer csak minimális többletköltséget okoz, ugyanis egy falazatot a legtöbb esetben (5 mm-nél nagyobb felületi egyenetlenség esetén) le kell(ene) vakolni, mielőtt hőszigetelnénk. Szórt habbal ez az aljzatkiegyenlítés megtakarítható.

A zárt cellás hab nagy nyomószilárdsága révén alkalmas lapostetők szigetelésére is. Vízhatlanságának köszönhetően a tető már a hab felhordásakor beázásmentessé válik, tehát a víz elleni védelmet nemcsak egy vízszigetelő héj, hanem a hőszigetelés teljes vastagságában biztosítja, 100%-os megoldást nyújtva beázások ellen. Ezután csak a hab UV-védelemről vagy eltakarásáról kell gondoskodni.

A texasi A&M Egyetem campusán 700.000 m2 lapostető található, melyeket kizárólag zárt cellás szórt poliuretán habbal hőszigeteltek. Az egyetem mérnökei kiszámították, és a gyakorlatban be is bizonyosodott, hogy a zárt cellás szórt poliuretán hab tetők megtérülési ideje 4,5 év.

A rendkívüli lég- és párazáró, valamint hőszigetelési képessége a magas nyomó- és tapadószilárdságával együtt egészen újszerű épületszerkezetek kialakítására ad lehetőséget.

Kihasználhatjuk például a vastag, jó hővezető képességű masszív falak hőtároló képességét, ha kívülről valóban, hőhíd- és légmentesen leszigeteljük őket. Zárt cellás szórt poliuretán habbal egy ilyen szerkezet tényleges hőátbocsátási tényezője fele akkora, mint a számítással meghatározott u-érték!

Kombinálhatjuk a könnyűszerkezetet egy dekoratív eléfalazással, melyet belülről megszórva és ezáltal a könnyűszerkezettel összeragasztva hőhídmentes, kivételes hőszigetelő képességű falat kapunk.

De ugyanígy elkövethetünk vele egy teljesen szokatlan magastető-hőszigetelést is: az ácsszerkezetre rögtön a tetőlécezés és fedés kerül (fólia és ellenléc nélkül!), majd alulról szórással kitöltjük és összeragasztjuk az egész szerkezetet, miáltal gyakorlatilag hőhídmentes felületet kapunk, csak a tetőlécek által elvett hely marad hőszigeteletlen, ami 90 cm-es szarufatáv és 30 cm léctáv esetén a felület csupán 1,1%-át teszi ki. Egy felújítás során sem mindegy, hogy az esetleg hiányzó tetőfólia miatt nem kell visszabontani az ácsszerkezetig a tetőhéjalást. Az így elkészített fedés héjalása mintha betonba ágyazódna, extrém módon ellenállóvá válik széllel, csapóesővel, porhóval, de akár jégveréssel szemben is.

Viszonylag egyszerűen, a lakóterek érintetlenül hagyásával újíthatjuk fel beépített tetőtereink elöregedett, nem eléggé hatékony hőszigetelését. A felújítás során eltávolításra kerül a (jellemzően cserép jellegű) tetőfedés, a tetőfólia, a meglévő, általában szálas hőszigetelő anyag., valamint a párafékező fólia. A tetőlécek között minden további nélkül, egyszerűen és villámgyorsan kívülről felhordható a szórt poliuretán hab a lakóteret határoló szerkezeti réteg (gipszkarton, lambéria, OSB-lap vagy egyéb építőlemez) hátoldalára, és megoldható a szinte teljes hőhídmentesség a szarufa oldalára és felső síkjára (a tetőlécek közé) “felrajzolt” néhány centiméter vastagságú habbal. Ezután csak a tetőfedő elemeket kell újra elhelyezni, a kivágott tető- és párafékező fólia funkcióját ellátja a teljes keresztmetszetében vízhatlan, párazáró.

A bámulatos képességekkel rendelkező szórt poliuretán habot mindezeken túl mintha passzív házak kivitelezésére találták volna ki. Hőszigetelési, szilárdsági és más pompás tulajdonságai miatt egyszerűen, vékony (< 25 cm) falakkal alakíthatóak ki hőhídmentes és légtömör szerkezetek, melyek a passzív házak legfontosabb és ? egészen mostanáig ? a legnehezebben teljesíthető követelményei közé tartoznak.

Az építettő valóságos hőpáncélhoz jut, mely összehasonlíthatatlanul hatékonyabb, mint bármely, akár azonos hővezetési tényezőjű táblásított vagy tekercselt hőszigetelő anyag. Ügyes építészeti megoldásokkal lehetővé válik, hogy a hőszigetelést megszakítások és hőhidak nélkül, egy darabban, termikus burokként körbevezessük a házon – az épületet szó szerint hermetikusan elválasztva a külvilágtól.

Mindez nagyfokú hangvédelmet is biztosít egyúttal; a zárt cellás szórt poliuretán hab elsősorban a mély (basszus) hangokat nyeli el, de a létrejövő légzárás egyébként is gondoskodik a zajvédelemről.

A zárt cellás szórt poliuretán hab már néhány centiméteren belül eléri hőszigetelőképességének maximumát, miközben 3 cm-nél párazáróvá is válik. 8-10 cm felett további hőszigetelés felhordása értelmetlenné válik, legfeljebb a felületi hőmérséklet tartása miatt lehet szükség nagyobb vastagságra.